Ekonomi

Glikozla üretilen ballar arıcılık sektörünü olumsuz etkiliyor

Müjde DEMİR

Mersin Arı Yetiştiricileri Birliği olarak, arı gen kaynaklarının korunması, geliştirilmesi, yaygınlaştırılması ve pazarlanması konusunda çalışmalara devam ettiklerini belirten Adem Kurt, “Market raflarında 1 kilogramlık balların piyasanın çok altında cüzi fiyatlarla satıldığını görüyoruz.

Bunların bal ile alakası yoktur, glikoz ile üretilen ürünlerdir. Tüketicilere tavsiyemiz gerçek bal alacaklarsa mutlaka üretici birlikleri ve üreticiler üzerinden ürüne ulaşmalarını tavsiye ediyorum” dedi. Mersin’inin tarım ve hayvancılık alanında da avantajlı olduğunu, arıcılık ve arı sayısında ise Türkiye’de dördüncü sırada yer aldığını söyleyen Kurt, “Mersin birçok ürün çeşidinin olduğu iklime sahiptir.

Kış döneminin en fazla iki ay sürmesi sebebiyle 10 aydır faal durumda olan arılar hem polen hem de bal açısından üretime açıktır. Polen üretimi yılın mevsimine göre değişir. Geçen yıl 100 ton civarında polen üretimi gerçekleşti. Bu yıl ki polen üretiminde ise ciddi düşüşler yaşandı” diye konuştu.

“Zirai ilaçlama yüzde 50’ye yakın arı kaybına neden oldu”

Arıların, çiçeklere polenlerini dağıtarak bitkilerin, ağaçların meyve vermesine, tohumlarını dağıtmasına olanak sağladığını belirten Kurt, tarım şehri olan Mersin’inin zira ilaçlamaya maruz kalması sebebiyle, ilkbahar dönemlerinde kolonilerde yüzde 50’ye yakın arı kaybı yaşandığını kaydetti.

Kurt, “Bu konuda çalışmalar yapıyoruz önceliğimiz, meyve üreticilerinin arıların buna ihtiyacı olduğu kavramı kazandırılmasıyla olacağını düşünüyorum. İlaçlama konusunda çok hassas olmaları gerekiyor. Kullandıkları ilaçlar konusunda dikkat etmeleri gerekiyor. Bunlar da eğitimle anlatılması gereken konulardır” dedi. Kurt ayrıca Almanya başta olmak üzere birçok Avrupa ve Arap ülkelerine bal ihracatı yapan Mersinli firmaların olduğunu söyledi.

Bal üretiminde yüzde 70 azalma yaşandı

Mersin Arıcılar Birliği’nin mevcut üye sayısının 4 bin ve birlik arıcılarına ait koloni sayısının ise yaklaşık 375 bin civarında olduğuna dikkat çeken Adem Kurt, geçen yıl 2 bin 720 işletmede ki her bir koloniden 9,50 kilogram verim, 3 bin 295 ton bal ve 285 ton balmumu üretildiğini kaydetti. Bu yıl ise girdi maliyetlerinin yüzde 300 artması nedeniyle bal üretiminde yüzde 70 oranında azalma yaşandığını belirten Kurt, üreticilerin kendi ballarını pazarlama sorunu yaşarken piyasadaki sahte balların raflarda yer aldığını söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
Zekeriyaköy Escort
İdealtepe Escort
Pınar Escort
Şahintepe Escort
Atakent Escort
Karakiraz Escort
Garipçe Escort
Fevzi Çakmak Escort
Sultaniye Escort
Yunus Emre Escort
Yavuz Sinan Escort
Koçullu Escort
Mareşal Fevzi Çakmak Escort
Bulgurlu Escort
Mehmet Akif Escort
Duatepe Escort
Mimar Sinan Escort
Kaptanpaşa Escort
Esenkent Escort
Eyüpsultan Escort
Barbaros Hayrettin Paşa Escort
Şahkulu Escort
Ahmediye Escort
Gürpınar Escort
İnönü Escort
Rasimpaşa Escort
Dursunköy Escort
Hasanpaşa Escort
Şehremini Escort
Küçüksu Escort
Kervansaray Escort
İçerenköy Escort
Yavuz Selim Escort
Nişantepe Escort
İçerenköy Escort
Battalgazi Escort
Mercan Escort
Mimar Sinan Escort
Şişli Escort
Bozkurt Escort
Yeni Escort
Balıkyolu Escort
Karadeniz Escort
Koşuyolu Escort