Haber

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının 2024 bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda bulunuyor.

MHP İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu, “Enerji diplomasisi enerjinin önemli bir unsurudur ve Türkiye jeostratejik konumu nedeniyle merkez ülkelerden biridir.” söz konusu.

Enerji ve Olağan Kaynaklar Bakanlığı’nın 2024 yılı bütçesinin Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Kurulu’nda görüşülmesi sırasında milletvekilleri görüş bildirdi.

AK Parti Aksaray Milletvekili Hüseyin Altınsoy, toplumların refah düzeyinin artmasında ve ülkelerin kalkınmasında gücün hayati bir değere sahip olduğunu belirtti.

Türkiye’de her hanenin doğalgaz konforuna ulaşabilmesi için çalışmaların aralıksız sürdüğünü belirten Altınsoy, “2002 yılında 1,3 milyon olan doğalgaz abone sayısı 20 milyonu aşarak yüzde 80’in üzerine çıktı. Ülkemiz nüfusunun yüzde 50’sine doğal gaz kullanma imkanı sunuldu, doğalgazdan daha verimli.” Bundan yararlanan nüfus 60 milyonun üzerindedir.” dedi.

Altınsoy, karada ve denizde yürütülen hidrokarbon arama ve üretim faaliyetleri kapsamında yeni tedarik kaynaklarının ortaya çıkarılması ve mevcut rezervlerin geliştirilmesine yönelik çalışmaların sürdüğünü, hem Karadeniz’de hem de Karadeniz’de 2 sismik araştırma ve 4 derin deniz sondaj gemisinin çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti. Deniz ve Akdeniz. .

CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu ise maden kazalarına değinerek, “Eğer sloganınız ‘önce insan’ olsaydı, Soma maden faciasının yaşandığı bir ülkede Amasra maden faciası yaşanmazdı. Önceliğiniz ‘insan’ olsaydı. Soma Termik Santrali’nin bacalarından duman çıkmasaydı, çevre felaketleri yaşanmazdı.” İfadelerini kullandı.

Termik santrallerden 13’ünün özelleştirildiğini hatırlatan Bakırlıoğlu, şöyle devam etti:

“Soma’daki termik santralde şu ana kadar herhangi bir baca gazı arıtma filtresi çalışması veya yatırımı yapılmadı. 2027 yılına kadar yapılmayacak. Soma’daki termik santralde şu anda alarm çalıyor. Rutin bakımları yapıldı. Soma’da özelleştirme öncesinde her yıl yapılan, özelleştirme sonrasında da şimdiye kadar gerçekleştirilmiştir.” Çok ciddi iş güvenliği sorunları var; yangınlar çıkıyor.”

İYİ Parti İzmir Milletvekili Ümit Özlale, makro ekonomi Enerji ve elektrik arasındaki bağlantı dikkate alındığında cari açığın yüksek olmasının sebebinin enerji ithalatı olduğunu belirterek, “Dünyada bizden çok daha fazla elektrik ithal eden ve cari fazla veren ülkeler var. Asıl sorun şu: İthal ettiğimiz enerjiyle ne üretiyoruz.” söz konusu.

Enerji fiyatlarında sübvansiyon bulunduğunu belirten Özlale, şunları anlattı:

“Türkiye, Avrupa’nın en ucuz enerji kaynaklarından birini kullanıyor. Burada asıl sorun desteklerin yetersiz olması değil, o 1 birim enerjiyle ne kullandığımızdır. Enerji verimliliği konusunda da ilerlememiz pek iyi değil. Türkiye ve Avrupa Birliği’nde güç ve verimlilik artışı, Avrupa Birliği’nde ise artışımız var “Önümüzdeki dönemde daha fazla farkındalık yaratılması ve enerji verimliliğine yatırım yapılması çok önemli.”

Özlale, nükleer teknolojilerin de desteklenmesi gerektiğini belirterek, “Tıptan tarıma kadar birçok alanda bunun önemine inanıyoruz. Nükleer enerjiye karşı değiliz ama Akkuyu’ya karşıyız çünkü teknoloji transferi yok. Özel” ayrıcalıklar tanındı ve merkez Moskova’da olduğu için… Akkuyu “Benim için bunun karşılığı, Rusya’nın Türk topraklarında elektrik üretip bize ihraç etmesi, dolayısıyla bizim de onlardan ithal etmemizdir.” sözlerini söyledi.

HEDEP Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, sanayileşmiş enerji kaynaklarının sadece sivil yaşamı değil askeri, siyasi ve ekonomik stratejileri de belirleyen temel faktörlerden biri olduğunu belirtti.

Sayyiğit, enerji kaynaklarına hakim olma motivasyonunun son iki yüzyılda yaşanan savaşların ve gelişen siyasi ittifakların temelinde yattığını belirterek, “Normalde büyük bir nimet olması gereken doğal kaynaklar maalesef insanlığın hizmetindedir. Bazı Afrika ülkelerinde elmasın varlığı onlara zenginlik kazandırmamıştır, Ortadoğu’daki petrol rezervleri de barış aracı olmamıştır.” dedi.

“Enerji, kaynağa sahip ülkeler için değerli bir güçtür”

MHP İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu, enerjinin önemli bir üretim girdisi olduğunu ve ulaşımdan ısınmaya, sağlık hizmetlerinden temel ihtiyaçlara kadar günlük yaşamın bir gereği olduğunu belirtti.

Enerji arz güvenliğinin de hayati bir konu olduğunu kaydeden Aksu, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Enerji, nitelikleriyle küresel ekonominin belirleyici unsuru, kaynağı elinde bulunduran ülkeler için değerli bir güç ve aktif bir diplomasi aracıdır. Pandemi ve Ukrayna-Rusya savaşıyla birlikte güç, dünyanın en büyük gücü haline geldi. Gündemi bilinen, toplumsal farkındalığı en yüksek konu.Güç “Diplomasi değerli bir güç unsurudur ve Türkiye jeostratejik konumuyla merkez ülkelerden biridir. Zengin güç kaynaklarına sahip Türk Devletleri Teşkilatı’na üye ülkelerle üretim, ulaştırma ve diğer alanlarda yapılacak ikili ve çok taraflı anlaşmalar ülkemizin bu gücünü artıracaktır.”

AK Parti Konya Milletvekili Orhan Erdem, “Gabar, Kato, Bestler Dereler denilince yüreğimiz burkuldu, bölgeden hep kötü haberler geliyordu. Şimdi petrol haberleri ve petrolümüzün yüzde 20’ye kadar üretilebileceği haberi geldi” dedi. Yerel olarak hepimiz için gerçekten bir zenginlik.Türkiye’nin, özellikle Doğu ve Güneydoğu’nun “Ülkemize büyük zenginlik katacaktır.” dedi.

HEDEP Muş Milletvekili Sezai Temelli, Gabar’daki petrol keşfine ilişkin, “Gabar’la övünüyorlar; sürekli Gabar, Gabar, Gabar… Gabar’da 30 yıl önce petrol bulsaydık, hep birlikte mutlu olurduk ama” dedi. artık tehlike, çünkü fosil yakıt, küresel ısınma, sera gazı etkisi. Kömür bulmak kötü olduğu gibi, petrol bulup tüm yatırımları bunun üzerine yapmak da riskli.” fikrini savundu.

“Enerji maliyetlerinin artması vatandaşların geçim kaynaklarını kaybetmelerine neden oluyor”

DEVA Partisi Adana Milletvekili Sadullah Kısacık ise tarih boyunca ülkelerin uluslararası arenadaki konumlarını belirleyen en büyük etkenin enerji olduğunu söyledi.

Türkiye’nin doğalgazda yüzde 99, petrolde ise yüzde 90 oranında dışa bağımlı olduğunu belirten Kısacık, “Enerjide dışa bağımlılık ülkemizin siyasi ve ekonomik hareket alanını daraltırken, elektrik maliyetlerinde yaşanan her artış vatandaşlarımıza bir araç olarak geri dönüyor. Gücü dışa bağımlı, yerli ve milli bir ülke “Tek ülke olamaz. Gücü tamamen bağımsız olan ve dünyaya güç ihraç eden bir Türkiye olması lazım.” dedi.

MHP İzmir Milletvekili Tamer Osmanağaoğlu, Türkiye’nin bugün bölgesinde sahip olduğu yerli ve milli arama, tarama ve sondaj gemileriyle haklarını koruduğunu belirterek, sondaj gemileriyle arama ve tarama faaliyetlerine olanak sağlayan Bakanlık yetkililerine teşekkür etti.

Osmanağaoğlu, “Türkiye Cumhuriyeti’nin enerji kaynaklarını yağmalamayı kendi hakkı sayanlara karşı duruşu hem bölge ülkelerine ilham kaynağı oldu hem de sömürgeci zihniyete sahip olanlara ders oldu, hala yapanlar varsa da var” dedi. Anlamıyorsanız, liderimiz Devlet Bahçeli’nin ‘Türkiye’yi yok saydığını’ ve Doğu Akdeniz’deki doğal kaynakları yok ettiğini bilsinler.” “Kaynakları kontrol etmek isteyen zalimler koalisyonunun, egemenlik haklarına müdahale etmenin ağır bedelleri olacağını çok iyi bilmesi gerektiğini hatırlatmak isterim.” görüşünü dile getirdi.

haber-mamak.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu